REcepty
Hlavné jedlá
Kurací gyros s pita chlebom a tzatziki
- Čas prípravy
25
Min
- Čas varenia
30
Min
- Počet porcií
4
- Náročnosť
Nenáročná

Videonávod
Postup
Marinovanie kuracieho mäsa
- Kuracie mäso si nakrájame na rezance a pridáme ich do misky, v ktorej ich budeme marinovať.
- Do misky pridáme nasekané čerstvé bylinky, čili, sušený cesnak, červenú papriku, štipku soli, citrónovú kôru a šťavu, čierne korenie a olivový olej.
- Dobre premiešame a necháme marinovať v chladničke aspoň 30 minút.
Príprava pita chleba
- Pripravíme si kvások zo sušeného droždia, do ktorého pridáme trochu teplej vody a necháme ho 30 minút postáť na teplom mieste.
- V miske si zmiešame acidofilné mlieko, cukor, soľ, sódu bikarbónu a múku.
- Všetko si dostatočne premiešame aby sme vymiesili homogénne cesto.
- Aktivovaný kvások pridáme do hotového cesta a poriadne ho zapracujeme.
- Cesto vyklopíme na pracovnú dosku a miesime, kým sa lepok neaktivuje a cesto je pružné.
- Vypracované cesto vrátime do misky, zakryjeme ho a necháme ho odležať 30 minút.
- Po vykysnutí si cesto rozdelíme na porcie, ktoré necháme ešte kysnúť ďalších 10 minút.
- Teraz máte cesto krásne nakysnuté.
- Z každej porcie vyformujeme placku, ktorú opekáme na sucho na rozohriatej panvici z každej strany približne 1,5 minúty.

Príprava tzatziki
- Uhorku ošúpeme, zbavíme sa jej koncov, prepolíme a odstránime jadrá, ktoré by nám pustili veľa vody.
- Nakrájame si ju na tenké pásiky, alebo použijeme stúhadlo.
- Pridáme najemno narezaný kôpor, nastrúhaný cesnak, grécky jogurt, soľ, čierne korenie a nakoniec šťavu z limety.
- Poriadne premiešame a necháme chvíľu odstáť v chladničke.

Príprava kuracieho kebabu
- Namarinované kuracie mäso ponapichujeme na špajdle do S.
- Zprudka ich opekáme na panvici z každej strany dozlatista.
Servírovanie
- Na pita chleba nanesieme tzatziki dressing.
- Pridajte paradajky, nakrájanú šalotku a čerstvý kôpor.
- Na vrch položíme náš kurací kebab.
- Dobrú chuť.

Vedeli ste že?
Názov "gyros" pochádza z gréckeho slova „gyros“, čo znamená „točiť sa“? Toto jedlo je pomenované podľa spôsobu prípravy, keď sa mäso pomaly otáča na vertikálnom grile, aby bolo šťavnaté a rovnomerne prepečené!
Podobné recepty
INGREDIENCIE
Ingrediencie na Pita chlieb:
5 g sušeného droždia
500 g polohrubej múky
400 ml acidofilného mlieka
štipka sódy bikarbóny
pol lyžičky cukru
lyžička soli
Ingrediencie na Tzatziki:
300 g šalátovej uhorky
200 g gréckeho jogurtu
20 g kôpru
1 čl šťavy z limety
10 ml olivový olej
strúčik cesnaku
sušený cesnak
soľ
čierne korenie
Obľúbené recepty
No items found.