REcepty
Hlavné jedlá
Pečené kačacie prsia s červenou kapustou a domácou lokšou
- Čas prípravy
30
Min
- Čas varenia
Min
- Počet porcií
4
- Náročnosť
Stredná
.jpg)
Videonávod
Postup

1. Príprava lokší
- Zemiaky v hrnci zalejeme vodou a pridáme soľ. Varíme úplne do mäkka, približne 50 minút.
- Uvarené zemiaky precedíme a počkáme kým vychladnú.
- Vychladené zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme polohrubú múku a morskú soľ.
- Rukou si vytvarujeme cesto. Pripravené cesto na lokše zakryjeme utierkou a necháme odležať v chladničke aspoň 30 minút.
- Po odležaní si cesto preložíme na dosku, pomúčime polohrubou múkou a tvarujeme jednotlivé porcie.
- Lokše pečieme na suchej, rozpálenej panvici z oboch strán, kým nebudú mať zlatkastú farbu.
2. Príprava nakladanej kapusty
- Ako prvé si pripravíme nálev. Do hrnca nalejeme vodu, balzamikový ocot a med v pomere 1:1:1 a štipku soli.
- Všetko spolu povaríme, a keď máme nálev zovretý pridáme doňho chren, nové korenie a klinčeky. Premiešame a necháme opäť chvíľu povariť.
- Kapustu si prekrojíme napoly, odstránime z nej hlúbik a nakrájame na tenké pásiky.
- Kapustu vložíme do misky a zalejeme horúcim nálevom. Nálev precedíme cez sitko, aby sme zachytili koreniny.
- Namarinovanú červenú kapustu necháme vychladnúť a vložíme do chladničky.
3. Príprava kačacích pŕs
- Kačacie prsia nakrojíme zo strany, na ktorej je koža. Najprv pozdĺž, a potom naprieč do tvaru mriežky. Prekrajujeme len kožu.
- Kačacie prsia si posolíme a opekáme zo strany, kde má kožu a jemne ich zatlačíme. Pridáme čierne korenie a opekáme z oboch strán. Opečené kačacie prsia vložíme na 5 minút do rúry rozohriatej na 200 °C. Potom rúru vypneme a necháme ich odležať 15 minút.

4. Príprava omáčky
- Z výpeku, kde sme robili kačacie prsia si pripravíme omáčku. Výpek dáme do hrnca, pridáme šípkový džem, balzamikový ocot a sójovú omáčku. Krátko ju povaríme a na záver pridáme sezam.
5. Servírovanie
- Nakrájame si šalát Pak choi.
- Lokšu si preložíme na tanier a poriadne ju potrieme hnedým maslom. Pridáme šalát, namarinovanú červenú kapustu, kačacie prsia, polejeme pripravenou omáčkou a posypeme sezamom.
- Dobrú chuť!
Vedeli ste že?
Toto jedlo má korene v rakúsko-uhorskej monarchii a je obľúbené v Česku, Rakúsku aj na Slovensku.
Podobné recepty
INGREDIENCIE
Ingrediencie:
300g kačacích pŕs
200g červenej kapusty
25g chrenu
10g med alebo cukor
5ml balzamikový / vinný / jablčný ocot
nové korenie
klinčeky
voda
Ingrediencie na omáčku:
150g šípkového džemu
25g balzamikového octu
25g sójovej omáčky
200g šalát pak choi
30g masla
sezam
Ingrediencie na lokše:
500g zemiakov
100g polohrubej múky
100g masla (na potretie)morská soľ
Obľúbené recepty
No items found.