REcepty
Hlavné jedlá
Pomaly pečený bravčový bôčik s ovocnou marinádou a omáčkou
- Čas prípravy
45
Min
- Čas varenia
2880
Min
- Počet porcií
10
- Náročnosť
Náročná

Videonávod
Postup
1. Príprava marinády
- Cukor, soľ a koreniny – badián, škoricu, klinčeky a koriander premiešame. Polovicu tejto suchej marinády nasypeme na plech, položíme bôčik a zasypeme ho druhou polovicou zmesi. Rovnomerne zmes rozmasírujeme do mäsa.
- Nakrájame si pomaranč, jablká a hrušky. Pokrájané ovocie poukladáme na mäso.
- Namarinované mäso prikryjeme druhou časťou plechu a necháme ho cez noc (12 hodín) marinovať v chladničke.

2. Príprava omáčky
- Petržlen a mrkvu si očistíme a nakrájame na malé kocky.
- Nalejeme olej na panvicu a do rozpáleného oleja vložíme nakrájanú koreňovú zeleninu.
- Cibuľu nakrájame na menšie kúsky a s pretlačeným/popučeným cesnakom ju budeme pridávať v procese. Premiešame a zeleninovú zmes podlejeme bielym vínom. Tento proces zopakujeme minimálne 3x.
3. Príprava bôčika
- Z mäsa odstránime ovocie, opláchneme ho pod studenou vodou a jemne osušíme. Bôčik môžeme pripraviť s kožou aj bez kože. Pomocou nej vieme však ovplyvniť jemnosť a chrumkavosť. Ak chceme piecť bôčik s kožou, kožu si pred pečením nakrojíme pozdĺž a priečne.

- Na poriadne rozpálenú panvicu pridáme olej a následne bôčik. Opekáme ho zo všetkých strán. Neprepekáme ho úplne, keďže sa bude následne konfitovať cez noc.
- Bôčik si preložíme do pekáča a zalejeme ho základom omáčky zo zeleniny. Pridáme vetvičky rozmarínu a prikryjeme hornou časťou zapekacej nádoby. Takto pripravený bôčik zapekáme v rúre 12 hodín na 85°C.
- Po 12 hodinách pečenia je bôčik hotový. Preložíme si ho na plech a necháme vychladnúť.
- Omáčku si precedíme cez jemné sitko a necháme na miernom ohni zredukovať. Keď máme omáčku zredukovanú zhruba na polovicu, zašľaháme do nej pomaly studené maslo. Na konci pridáme pár kvapiek pomarančovej šťavy. Keď sa maslo roztopí, omáčka je hotová.
- Vychladnutý bôčik si nakrájame a poriadne ho z prudka opečieme na panvici kožou dole.
4. Servírovanie
- Slivky si nakrojíme cez pol a vyberieme kôstku. Vložíme ich do trstinového cukru a flamberom ich skaramelizujeme. Na skaramelizovanie môžete použiť aj panvicu alebo rúru.
- Na tanier položíme bôčik, slivky a zalejeme omáčkou.
- Dobrú chuť!
Vedeli ste že?
Bôčik je oblasť medzi hrudníkom a bruchom prasaťa. Vo všeobecnosti obsahuje bôčik viac tuku ako mäsa (50-70% tuku, 30-50% mäsa).
Podobné recepty
INGREDIENCIE
Ingrediencie na marinádu:
1kg bravčového bôčika
500g cukru
500g soli
klinčeky, škorica, badián, koriander
4 jablká
3 hrušky
4 pomaranče
voda
Ingrediencie na omáčku:
500ml bieleho vína
2 cibule
1 cesnak
400g mrkvy
400g petržlenu
olivový olej
rozmarín
Obľúbené recepty
No items found.